Ultimele postări Forum

  • No posts to display.

Finantare 2014 - 2020

Finantare Apicola
In cadrul intalnirii cu fermierii din sectorul vegetal si cei din zootehnie, care a avut loc azi la ...
Programul National Apicol
Programul naţional apicol pentru perioada 2014-2016, din 11.12.2013 CAPITOLUL IScopul Programului n...
Fonduri Europene
Prin noul PNDR 2014-2020, tinerii fermieri vor putea accesa fonduri europ...

Apicultura fara tratamente

De ce aceasta carte

Ma gandesc ca ar trebui sa traiesti intr-o pestera in ziua de azi daca nu ai auzit ca albinele si apicultorii sunt in pericol. Problemele sunt complexe, cu bataie lunga si in principiu de data recenta. Cu siguranta sunt o amenintare pt. industria apicola, dar mai mult, pt. supravietuirea multor plante de care avem nevoie pt. hrana si plante care sunt o parte necesara a mediului.

Se pare ca exista chiar o contoversa daca este posibil a tine albine fara tratamente. Dar suntem multi care facem asta cu succes.

Boli virotice

Virozele sunt boli infecto-contagioase produse de virusuri care afecteaza atat regnul animal cat s iregnul vegetal. Cele mai raspandite boli virotice sunt puietul in sac si boala neagra

Puietul in sac

Este o boala infecto-contagioasa, mai putin raspandita, in care larvele iau dupa moarte un aspect caracteristic al unui sac plin cu lichid.

Agentul patogen – un virus filtrabil – nu prea rezistent la factorii de mediu (la 59°C moare dupa 10min, razele solare il distrug in 4-7 ore in fagurii cu miere, moare in circa o luna).

In tesutul albinelor adulte se gaseste in cap si in special in glandele faringiene, iar prin hranirea puetului ajunge la acesta infectandu-l. Puietul moare in stadiul de larva, in timpul primei naparliri a nimfei, astfel blocand procesele de naparlire. Larva moarta se descompune intr-o masa cleioasa, dupa care se usuca luand forma unui sac plin cu lichid.

Substante de uz apicol

MEDICAMENTE ANTIVARROA -ACARICIDE

VARACHET - VARACHET FORTE
Varachet un medicament folosit in combaterea varroozei, aprobat si folosit in Romania de mai multa vreme, avand ca substanta activa amitraz-ul.Se administreaza mai multe tratamente familiilor de albine, pe tot parcursul sezonului activ. Cele mai eficiente tratamente se fac toamna cand in stup nu mai exista puiet capacit.

O schema de tratare clasica este urmatoarea : un tratament primavara cand albinele isi incep activitatea , un tratament la 10 zile dupa primul , un tratament dupa extragerea mierii de salcam , un tratament in luna august dupa extragerea mierii de floarea soarelui. Toamna se mai fac 3 tratamente in septembrie si octombrie, cu 7-10 zile interval intre ele, din care ultimul (foarte important) in lipsa puietului capacit.

Atentie la Varrooza!

Cu 4-5 ani in urma, zambind cand auzeam de aceasta foarte periculoasa boala a albinei care este varrooza. Aceasta neatentie m-a costat timp pierdut, bani cheltuiti si in final familii de albine distruse. Pe aceasta cale doresc sa informez pe cei interesati, care inca nu cred in existenta acarianului in stupinele lor sau minimalizeaza efectele dezastruase pe care sus-numitul acarian le produce in stupinele infestate, cum 3-4 ani dintr-o stupina sanatoasa, bine ingrijita, se poate ajunge la un dezastru total.

Tratare cu antibiotice

Tratarea cu antibiotice a familiilor bolnave de loca americana si europeana

Autor : Drd. biolog expert Chioveanu Gabriela
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala - Bucuresti

      In stupinele unde diagnosticul de loca americana si europeana a fost confirmat prin analize de laborator, tratamentele cu antibiotice se aplica in familie, dupa ce fagurii cu puiet afectat de boala au fost topiti si inlocuiti cu faguri din rezerva.
Tratamentele cu antibiotice recomandate de autoritatile sanitare veterinare din Romania si autorizate a se folosi sunt:

1. Tratamentul cu LOCAMICIN conform prospectului redactat de producator;