Ultimele postări Forum

  • No posts to display.

Finantare 2014 - 2020

Finantare Apicola
In cadrul intalnirii cu fermierii din sectorul vegetal si cei din zootehnie, care a avut loc azi la ...
Programul National Apicol
Programul naţional apicol pentru perioada 2014-2016, din 11.12.2013 CAPITOLUL IScopul Programului n...
Fonduri Europene
Prin noul PNDR 2014-2020, tinerii fermieri vor putea accesa fonduri europ...

Inseminarea artificiala

Inseminarea artificiala a matcilor reprezinta in Romania doar un tel foarte greu de realizat.
Toate tarile dezvoltate, in care se face o apicultura eficienta, folosesc acest procedeu de inseminare artificiala, pentru a obtine material genetic de calitate superioara, capabil sa realizeze productii importante de miere.
Stim cu totii ce rol important joaca selectia in orice stupina, insa putini isi imagineaza ce spor poate aduce o inseminare artificiala a matcilor cu instrumente potrivite.

Identificarea matcii

  Este o operaţie destul de dificilă luând uneori mult timp apicultorului. Dacă la deschiderea fără zgomot şi fum a stupului vom observa, din care spaţiu a zburat drept în sus prima albină mai mult sau mai puţin ameţitor iar apoi vom îndepărta încet fagurii până la acel spaţiu, vom afla în majoritatea cazurilor matca, pe unul din fagurii învecinaţi cu spaţiul respectiv.

Matca Carpatina

Asemanarile sale cu albina carnica sunt foarte mari. Atat de mari incat Fratele Adam face referire la albina din Carpati ca la o sub-varietate a carnicai.

In descrierea pe care Fratele Adam o face albinei din Carpati mentioneaza ca este o albina mai putin inclinata catre roire, dar care in afara de asta nu poseda nici o insusire valoroasa din punct de vedere economic care sa nu fie prezenta intr-o forma mai dezvoltata intre caracteristicile albinei carnica. Nu vom relua aceste caracteristici, ele fiind descrise deja intr-un articol anterior.

Introducerea matcilor noi in stup

Operaţia se poate face utilizând o botcă selecţionată căpăcită, o matcă virgină (metodă care dă rezultate de multe ori negative), sau o matcă gata împerecheată (cea mai recomandabilă). Atunci când se introduce o nouă regină într-un stup, chiar dacă colonia este orfană, fără anumite precauţii albinele omoară de regulă regina străină. Introducerea se face de obicei plasând regina într-o cuşcă prevăzută la ieşire cu o anumită cantitate de pastă de zahăr candi. După câteva ore (câteodată 1-2 zile) albinele consumă pasta şi eliberează regina care, între timp a fost hrănită de albine prin sita cuştii, făcându-se schimbul de feromoni necesari pentru acceptarea ei de către albine.
________________________________________
1. Sub formă de botcă căpăcită
a. cu orfanizare

Apis Mellifera Ligustica.Caracteristici si recomandari

Continuam prezentarea raselor de albine pe care le utilizam cu Apis Mellifera Ligustica sau albina italiana. Este o rasa de albine care a patruns destul de mult in Romania, insa lipsa de omogenitate a acestei rase a creat doua tabere: una extrem de multumita si o alta care nu o apreciaza deloc. Vom incerca sa prezentam o imagine pe care ne-am format-o ca urmare a utilizarii practice a acestei albine. Credem in faptul ca o opinie poate fi formata corect atunci cand exista informatie si argumente.