Ultimele postări Forum

  • No posts to display.

Finantare 2014 - 2020

Finantare Apicola
In cadrul intalnirii cu fermierii din sectorul vegetal si cei din zootehnie, care a avut loc azi la ...
Programul National Apicol
Programul naţional apicol pentru perioada 2014-2016, din 11.12.2013 CAPITOLUL IScopul Programului n...
Fonduri Europene
Prin noul PNDR 2014-2020, tinerii fermieri vor putea accesa fonduri europ...

Cum recoltam mierea

Tehnologia recoltarii si extractiei mierii

Prin cules principal se intelege sursa melifera de la care albinele string cea mai mare cantitate de nectar din tot timpul anului. Culesul principal se clasifica din punct de vedere al cantitatii de miere realizata in: cules de productie (timpul este prielnic, infloritul nu a fost compromis si se pot realiza cantitati insemnate de miere recoltabila) si cules de intretinere de pe urma caruia se realizeaza cantitati ce se consuma pe parcurs in familiile de albine.

O etapa importanta a anului apicol o reprezinta momentul incetarii fiecarui mare cules de productie. Principala lucrare consecutiva acestui moment este cea de recoltare a mierii marfa. De fapt, acum se vadeste cu adevarat munca depusa de apicultor de-a lungul intregii perioade premergatoare sezonului activ. Eforturile, priceperea si perspicacitatea apicultorului se vor converti in cantitati mai mari sau mai mici de miere marfa sau produse apicole, care pot fi exprimate in kilograme echivalent miere.

In stupina se poate aprecia in mod practic incetarea culesului daca tinem cont de urmatoarele aspecte si indicatori :

  • Intensitatea de zbora albinelor scade in mod evident.

  • Indicatiile cintarului de control montat in stupina, la un stup cu o familie de albine de putere mijlocie, ajuta apicultorul in determinarea intensitatii culesului, prin diferentele in greutate inregistrate de cintar/ unitatea de timp (ex. 24 de ore).

  • Seara nu se mai simte mirosul caracteristic de miere si nu se mai aude zumzetul puternic provocat de albinele "ventilatoare" in stup.

  • In lipsa culesului albinele se irita usor si devin mult mai agresive, atacind persoanele aflate in raza lor de zbor.

  • In cautarea hranei albinele dau tircoale in jurul familiilor slabe, fiind predispuse la furtisag.

In lucrarile de recoltare si extractie a mierii din faguri, aprecierea momentului incetarii culesului are o important deosebita pentru apicultor, intrucit extractia mierii trebuie sa fie terminata cu citeva zile inainte de incetarea culesului de productie, iar extragerea repetata a mierii in timpul culesului principal de lunga durata contribuie la sporirea productiei cu 20-30 %. Practic, declansarea actiunii de recoltare a fagurilor cu miere din stup incepe atunci cind mierea este suficient de maturata, luindu-se drept criteriu prezenta coroanei cu miere capacita in treimea controalelor prin sondaj a fagurilor cu miere marfa, la un interval de 2-3 zile, spre sfirsitul culesului principal.

Respectind aceasta indicatie, exista siguranta ca prelucrarea enzimatica a mierii a fost terminate, iar continutul in apa al mierii a ajuns la maximum 18-20%. In acest fel se evita extractia mierii nematurata si cu un continut ridicat in apa (22-23 %), ce nu corespunde calitativ. Atunci cind se recolteaza in timpul culesurilor, pentru ca albinele sa nu fie stingherite in activitatea lor, ramele cu faguri continind miere de extras (corpurile sau magazinele) trebuie recoltate de la stupi spre seara, cind zborul albinelor a incetat. In perioadele lipsite de cules insa, recoltarea fagurilor cu miere se executa dimineata, si foarte repede.

Presupunind ca pregatirea utilajelor, spatiului de lucru pentru extractia si depozitarea mierii s-a efectuat din vreme si in mod corespunzator, apicultorul, de regula impreuna cu un ajutor (in functie de numarul de faguri cu miere ce urmeaza a fi centrifugati), poate incepe lucrarea de recoltare si extractie a mierii. Pentru operativitate in aceasta lucrare, este bine ca in lucrarile de recoltare a fagurilor cu miere din stup, operatiunile sa fie executate numai de catre apicultor, personalul ajutator folosindu-se in lucrarile de transportat rame si extractie a mierii.