Ultimele postări Forum

  • No posts to display.

Finantare 2014 - 2020

Finantare Apicola
In cadrul intalnirii cu fermierii din sectorul vegetal si cei din zootehnie, care a avut loc azi la ...
Programul National Apicol
Programul naţional apicol pentru perioada 2014-2016, din 11.12.2013 CAPITOLUL IScopul Programului n...
Fonduri Europene
Prin noul PNDR 2014-2020, tinerii fermieri vor putea accesa fonduri europ...

Hranirea de completare

   Orice stimulare nu dă roade dacă nu s-a făcut mai întâi completarea proviziilor. Primăvara, o colonie consumă 10-12 kg provizii - pe care şi le asigură din rezervele rămase de la iernare, culesurile de nectar şi polen şi din hrănirile făcute de stupar (cu miere solidă sau diluată în concentraţie de 1:1 sau cu sirop de zahăr 2:1 în cantităţi mici pentru a nu se compromite calitatea mierii extrase la viitorul cules). Stimularea trebuie întreruptă cu 2 săptămâni înaintea culesului de salcâm, pentru a se realiza 80% puiet căpăcit.
În cazul lipsei proviziilor suficiente şi de calitate, când nu avem altă soluţie se poate administra şi sirop de zahăr respectând următoarele puncte:
să fie administrat (în luna august) în porţii mari de 3-4 litri (2:1) daţi odată;
să fie acidulat cu acid acetic (oţet) 10 ml la litru, sau acid citric (zeamă de lămâie), o lămâie la 4-5 litri sirop;
să nu conţină înlocuitori de substanţe proteice (ca în cazul hrănirilor stimulente), deoarece excesul acestora în hrana de iernare poate duce la îmbolnăviri (a se evita în special laptele praf);
fiecare litru de sirop să conţină polen proaspăt recoltat (câte o linguriţă cu polen, frecat cu apă călduţă).

Concentratia siropului de zahar

                       Ing. V. ALEXANDRU • Institutul de cercctare si productiepentru apicultura
~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia ianuarie – 1985 ~

In Intretinerea albinelor s-a impamantenit practicafolosirii siropului de zahar atit in cursul anului in scop de stimulare aactivitatii de ouat a matcii si a albinelor in general, cit mai ales pentruinlocuire a rezervelor pentru iarna in vederea sporirii productiei de miereextrasa.

Serbet de zahar pentru albine

Mod de preparare
In cele ce urmeaza va vom descrie modul de preparare , dar trebuie sa va prevenim ca primele incercari s-ar putea transforma in esecuri. Nu disperati pentru ca odata insusita tehnologia, nu o sa mai aveti probleme. De aceea incepeti cu prepararea unei cantitati mici de zahar.

Se amesteca intr-un vas emailat sau din inox, 1 kg. zahar si 0,2 litri apa. Amestecand cele doua produse se constata ca zaharul este bine umezit iar apa nu balteste. Vasul cu amestecul rezultat se aseaza pe aragaz si se ferbe la foc moale. Nu trebuie sa grabiti fierberea ; spuma rezultata(la inceput) se indeparteaza. O operatiune foarte importanta este indepartarea cristalelor de zahar (cu o carpa uda si stoarsa) ce se depun pe peretii vasului. Durata fierberii este de 15-30 min., functie de taria focului.

Preparate pentru albine

Obtinerea zaharului pudra
In diferitele retete, zaharul pudra este un component de baza. Obtinerea lui se face prin prelucrarea zaharului tos, care se poate macina cu o rasnita universala(manuala). Deoarece macinarea este destul de dificila, recomandam procurarea unei rasnite mari, care poate fi actionata manual sau de un motor.

In literatura de specialitate se recomanda maruntirea zaharului pe o placa dura, cu ajutorul unei merdenele. Din fericire, pentru stuparii care nu au timp pentru aceasta lucrare, exista in comert zahar pudra gata preparat, care in ciuda faptului ca este mai scump, elimina "bataile de cap".

Serbet de zahar

Mod de preparare
Se amesteca 5kg zahar tos, apa 0,850 litri intr-un vas de 10 litrii. Vasul se aseaza pe foc si fierbem 20-30 min. la fel cum am procedat in cazul serbetului simplu. Spumuirea amestecului si stergerea peretilor vasului este obligatorie.

Verificarea concentratiei se face tot cu lingurita si paharul cu apa rece, numai ca de data asta suspensia trebuie sa formeze o boaba care se poate modela intre degete (de consistenta medie). In acest moment se adauga 800 g miere si se mai clocoteste inca 3 min.(in tot acest timp amestecam ingloband mierea).