Finantare 2014 - 2020

Matca Carpatina

Asemanarile sale cu albina carnica sunt foarte mari. Atat de mari incat Fratele Adam face referire la albina din Carpati ca la o sub-varietate a carnicai.In descrierea pe care Fratele Adam o face albinei din Carpati mentioneaza ca este o albina mai putin inclinata catre roire, dar care in afara de asta nu poseda nici o insusire valoroasa din punct de vedere economic care sa nu fie prezenta intr-o forma mai dezvoltata intre caracteristicile albinei carnica. Nu vom relua aceste caracteristici, ele fiind descrise deja intr-un articol anterior. Printre avantajele albinei carpatine se numara rezistenta crescuta la boli. Pe loturile netratate pe care le-am evaluat in stupina proprie, carpatina pe care o utilizam a impresionat printr-o rezistenta excelenta la nosemoza. Desi nu s-a aplicat nici un tratament, analizele de laborator nu au relevat prezenta sporilor de Nosema Apis.

 

Intr-o lume apicola in care tot mai multe patologii isi fac simtita prezenta prin afectarea unui numar din ce in ce mai mare de familii de albine, aceasta calitate a carpatinei ar trebui folosita la potential maxim. Si totusi, se pune intrebarea de ce carpatina pierde tot mai mult teren in fata altor rase de albine. Aici vrem sa precizam clar ca nu dorim sa intram intr-o disputa pro sau contra vreunei rase, parerea noastra despre fiecare fiind clar exprimata in articolele de pe blog si anume ca fiecare rasa are avantajele ei si ca alegerea unui anumit tip de albina depinde de obiective si de modul de lucru.

Fara a avea pretentia de a exprima adevaruri absolute, raspunsul la intrebarea de mai sus il reprezinta lipsa acuta a selectiei facuta intr-un mod profesionist conform unui program de selectie prestabilit cu termene si obiective clare. Acest fapt a dus la deteriorarea treptata a calitatii materialului genetic in cazul albinei carpatine. Sincer vorbind, in mod paradoxal, a ajuns aproape mai dificil sa procuram material genetic pentru reproductie in cazul carpatinei decat in cazul celorlalte rase. Daca nu am avea posibilitatea inseminarii artificiale, ne-ar fi practic imposibil sa mentinem reproductia de carpatina.

Din cauza lipsei de selectie, exista exemplare extrem de neuniforme in cadrul rasei carpatine si odata gasit un exemplar reusit trebuie mentinut un control total asupra genelor sale. Am avut discutii cu foarte multi apicultori legat de albina carpatina in cadrul cautarilor de material genetic si am descoperit in cadrul acestor cautari exemplare absolut exceptionale, unul dintre locuri fiind comuna Danicei din judetul Valcea.

Provocarea unui crescator de matci este insa sa ofere partenerilor sai matci de o calitate ridicata, dar si uniforma, lucru care nu poate fi obtinut decat printr-un program de selectie adecvat. Inclusa intr-un astfel de program, albina carpatina a confirmat in stupinele noastre ca poate fi o albina excelenta. Pentru ca in final, in afara partizanatelor inutile si a discutiilor contradictorii fara sfarsit, ceea ce ramane este rezultatul concret pe care o albina il realizeaza intr-o stupina. Iar matcile de calitate care aduc rezultate bune sunt cel mai bun marketing pentru o rasa, mult mai eficient decat orice disputa.