Finantare 2014 - 2020

Polenul si pastura in apiterapie

Dr. R. I. Anastatiu
~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia martie - 1982 ~

Polenul este format dintr-o pulbere foarte fina ce provine din antenele si staminele florilor. El este recoltat si aglomerat de catre albine sub forma de granule de diferite culori si marimi. Un ghemotoc de polen cantareste cca 25mg si contine aproximativ 150.000 graunciori. Polenul recoltat de albine din flori este amestecat in stup cu enzime si inmagazinat in faguri sub forma de pastura – actiunea acesteia fiind de cca 3 ori mai valoroasa din punct de vedere alimentar si biologic decat a polenului proaspat.

Propolisul si extractele de propolis

Dezvoltarea societatii umane a permis cunoasterea unor resurse naturale deosebit de valoroase . produsele albinelor. Multi vindecatori din antichitate au folosit mierea, polenul cules de albine, propolisul si laptisorul de matca, ceara de albine si veninul pentru tratarea unor boli. In epoca moderna, studiile si cercetarile efectuate asupra resurselor naturale capabile sa asigure organismului uman echilibrul nutritional si buna functionare, au evidentiat valoarea biostimulenta, nutritiva si terapeutica a acestor valoroase produse. Intre acestea, propolisul reprezinta la ora actuala una din cele mai puternice provocari pentru lumea nutritionistilor si cea medicala.

Consumul de miere iarna

Mierea de albine este unul dintre cele mai sanatoase si complexe alimente, are capacitatea de a te incarca cu energie. Mierea de albine este un excelent energizant natural si este ideala in perioada de iarna pentru aportul cu totul special de enzime pe care il aduce. O lingurita de miere, inainte de culcare, te va ajuta sa dormi bine si sa te trezesti odihnit si in forma, pentru ca mierea asigura necesarul de energie pentru creier, in timpul noptii. Mierea hraneste creierul aproape instantaneu, ca urmare a proportiei ideale dintre fructoza si glucoza.

Mierea pentru nutritie si sanatate

Datorita diversitatii originii botanice, mierea difera din punct de vedere organoleptic, caaspect, dar si in ceea ce priveste compozitia. Cele mai importante si relevante componente sunt carbohidratii, in special fructoza siglucoza, dar si alte oligozaharide in numar de aproximativ 25. Desi mierea este o hrana bogata in carbohidrati, indicele sau glicemic variaza intre 32 si 85, in functie de sursa botanica. Mierea contine si cantitati mici de proteine, enzime, aminoacizi, vitamine, compusiaromatici, polifenoli si alte elemente sub forma de urme.

Produsele apicole in slujba sanatatii oamenilor

In ultimii 10 ani, pe plan mondial si in tara noastra s-au intreprins ample "actiuni in vederea folosirii pe scara tot mai larga aproduselor naturale pentru mentinerea sanatatii oamenilor. In acest context,eficienta produselor apicole a fost dovedita pe baze stiintifice in numeroase tari. Cercetarile din tara noastra, produsele apiterapeutice si fortifiante realizate, au primit o apreciere deosebita in cadrul manifestarilor stiintifice internationale de apiterapie situand activitatea stiintifica din acest domeniu,pe un loc fruntas in lume.