Finantare 2014 - 2020

Recoltare laptisor de matca

  Lăptișorul de matcă este o secreție produsă de albine care este utilizată pentru a hrăni reginele, atât adulte cât și în stadiul de larvă. Este secretat în glandele albinelor lucrătoare, și folosit pentru a hrăni toate larvele din colonie. Lăptișorul de matcă reprezintă un produs apicol de excepție, care are cel mai mare conținut de vitamine raportat la unitatea de volum. Are proprietăți imunostimulatoare și vindecătoare excepționale, iar efectele sale asupra corpului uman sunt mai mult decât benefice. Lăptisorul de matcă reprezintă hrana reginei stupului. Tot cu lăptișor de matcă sunt hrănite și larvele, însă numai în primele trei zile de viață, ulterior hrănindu-se cu miere și polen.

Tehnologia recoltarii polenului

Polenul este elementul fecundant al florilor, se gaseste pe antereie staminelor acestora, sub forma unei pulberi fine divers colorate. Dimensiunile graunciarului de polen sint foarte mici si anume : diametrul este de cca 1/50 000 mm. Ca greutate 15 000 de graunciori abia cintaresc 1 mg. Trebuie insa stiut ca o floare de mar contine cca 100 000 de granule, un mitisor de salcie cca 12 000 000 iar o floare de porumb cca 50 000 000 graunciori de polen.

Tehnologia recoltarii si extractiei mierii

Prin cules principal se intelege sursa melifera de la care albinele string cea mai mare cantitate de nectar din tot timpul anului. Culesul principal se clasifica din punct de vedere al cantitatii de miere realizata in: cules de productie (timpul este prielnic, infloritul nu a fost compromis si se pot realiza cantitati insemnate de miere recoltabila) si cules de intretinere de pe urma caruia se realizeaza cantitati ce se consuma pe parcurs in familiile de albine.

O etapa importanta a anului apicol o reprezinta momentul incetarii fiecarui mare cules de productie. Principala lucrare consecutiva acestui moment este cea de recoltare a mierii marfa. De fapt, acum se vadeste cu adevarat munca depusa de apicultor de-a lungul intregii perioade premergatoare sezonului activ. Eforturile, priceperea si perspicacitatea apicultorului se vor converti in cantitati mai mari sau mai mici de miere marfa sau produse apicole, care pot fi exprimate in kilograme echivalent miere.

Recoltarea fagurilor de miere

Apicultorul echipat pentru lucru (halat alb si masca apicola), folosind afumatorul si dalta, deschide si controleaza fiecare stup in parte depistind si recoltind fagurii cu miere, intii din magazinele sau corpurile superioare.
Lucrarile de recoltare se pot executa in doua etape: in prima se aleg din stupi ramele cu faguri destinati extractiei si se grupeaza separat in partea opusa cuibului, urmind ca recoltarea propriu-ziia a acestora sa se efectiieze dupa 1-3 zile. Cu toate ca presupune o fragmentare a lucrarii de recoltare metoda previne declansarea unui eventual furtisag.