VERSIUNEA PENTRU MOBIL

Tot mai multe persoane aleg să navigheze pe internet cu ajutorul smartphone-urilor sau al tabletelor, în locul clasicelor calculatoare desktop sau laptop. Smartphone-urile încep să domine piața..

COMUNITATE APICOLA

Comunitatea Apicola ApiBio vine in ajutorul apicultorilor fie ei incepatori sau nu cu pareri situatii nemaintalnite la albine, schite si modele de stupi, legislatie apicola , finantare europeana...

VIZUALIZARE APIBIO

Pentru o vizualizare optima a comunitatii noastre trebuie sa utilizati platforma ApiBio pe Opera sau Chrome. Cu alte browsere nu veti putea utiliza in parametri normali aceasta comunitate..

Finantare 2014 - 2020

Totul despre albine...

Recoltarea fagurilor de miere

Apicultorul echipat pentru lucru (halat alb si masca apicola), folosind afumatorul si dalta, deschide si controleaza fiecare stup in parte depistind si recoltind fagurii cu miere, intii din magazinele sau corpurile superioare.
Lucrarile de recoltare se pot executa in doua etape: in prima se aleg din stupi ramele cu faguri destinati extractiei si se grupeaza separat in partea opusa cuibului, urmind ca recoltarea propriu-ziia a acestora sa se efectiieze dupa 1-3 zile. Cu toate ca presupune o fragmentare a lucrarii de recoltare metoda previne declansarea unui eventual furtisag.

 

Deschiderea stupului de catre apicultor si interventia in cuibul familiei de albine trebuie astfel facuta incit sa sustraga albinele cit mai putin posibil de la activitatea lor obisnuita. Datorita acestui fapt actiunea de recoltare a fagurilor solicita un anumit mod de comportare cu albinele si momentul cel mai prielnic.

In manipularea ramelor, apicultorul trebuie sa efectueze lucrarile cu miscari sigure, calme, evitind strivirea albinelor de pe fagurii ce se scot din stup de albinele de pe fagurii urmatori sau de peretele stupului. De asemenea, se impune ca aplicultorii sa minuiasca cu atentie afumatorul, sa protejeze fagurii de funirigine si praf, pentru a nu deprecia calitatea produsului. Dupa ce au fost alesi fagurii cu miere destinati extractiei, se ridica pe rind din stup, dupa o afumare prealabila si indepartare a albinelor de pe suprafata lor.

Pentru aplcultorii ce detin un numar reduis de familii de albine, ramine actuala metoda scuturarii si perierii albinelor de pe faguri. Indepartarea albinelor de pe fagurii cu miere se realizeaza deasupra stupului cu ajutorul periei apicole, executind o miscare de sus in jos, de-a lungul ramei. Operatia se repeta pina la indepartarea tuturor albinelor, cu multa atentie pentru a nu le strivi sau a deprecia prin lovire fagurii recoltati.

In selectionarea fagurilor cu miere nu se vor recolta cei cu puiet (in special puiet necapacit), chiar daca prezinta "coroane" bogate, intrucit prezenta puietului are in aceasta perioada o importanta deosebita pentru dezvoltarea familiei de albine in continuare. De asemenea, in cazul in care se considera ca intreaga cantitate de miere planificata pentru iernarea familiilor de albine (un fagure cu miere pentru un interval albina aflata in cuib) sa se asigure de la culesurile principale, apicultorul in timpul lucrarii de recoltare va alege numarul de rame necesar cu faguri uniform claditi, de culoare mai inchisa si miere complet capacita. Acesti faguri se vor lasa in stup sau se vor depozita in conditii optime (dezinfectie, temperatura, aerisire etc.) pina la folosire.

Izgonirea albinelor de pe fagurii cu miere la stupii de tip vertical cu rezultate pozitive in sporirea productivitatii muncii se poate face prin :

 • Folosirea podisoarelor prevazute cu izgonitor. Aceasta metoda presupune folosirea de podisoare" speciale (prevazute cu pinza de sac etc.), care asigura retinerea si evaporarea rapida a unor substante chimice insectifuge. Prin asezarea podisoarelor speciale, continind aceste substante, deasupra corpului sau a magazinului, albinele aflate in interior se vor retrage in corpurile sau magazinele inferioare intr-un timp foarte scurt.
  Substantele chimice repelente sau izgonitoare ce se folosesc in apicultura sint:
  - anhidrida propionica (Ministerul Agriculturii S.U.A.) Metoda nu a fost extinsa, cu toate ca nu exista posibilitati de contaminare pentru miere ;
  - benzaldehida (G. F. Townsend Canada) se considera cea mai eficaoe metoda. Se intrebuinteaza la temperaturi cuprinse intre 15 si 27°C. Peste aceste temperaturi se amesteca cu 2 parti glicerina si o parte apa ;
  - acid fenic. Substanta nu are o raspindire prea mare in apicultura deoarece poate deprecia aroma cmierii. In timpul folosirii acidului fenic, se vor lua masuri pentru protectia miinilor, intrucit substanta este caustica.

 • Izgonitorul cu jet de aer constituie o metoda folosita tot mai larg in tehnica apicola. Ea consta din folosirea unui aparat electric portabil, care produce un jet de aer reglabil, folosit in izgonirea albinelor din corpurile si magazinele cu miere, ce urmeaza sa fie recoltate. Metoda prezinta avantaje fata de folosirea substantelor chimice intrucit: familiile se reorganizeaza usor, se elimina pericolul furtisagului si este grabit procesul de evaporare a apei din mierea necapacita.

 • Montarea de dispozitive izgonitor
  Imediat ce fiecare fagure recoltat din stup a fost eliberat de albine, se introduce intr-o ladita de transportat rame, un magazin sau stup gol, bine inchis, cu ajutorul caruia ramele cu faguri pot fi manipulate si transportate din stupina in spatiul amenajat pentru extractie (cabana apicola). In acest fel se evita iritarea albinelor si deprecierea mierii in fagurii recoltati din stup.
  Recoltarea mierii in sectiuni are loc pe masura ce fagurii unor sectiuni sint complet capaciti. Recoltarea magazinelor cu sectiuni complet capacite nu trebuie sa se intirzie, intrucit mentinerea lor in continuare depreciaza aspectul sectiunilor, datorita circulatiei albinelor in stup. Dupa ridicarea magazinelor de pe stupi, albinele se indeparteaza printr-o usoara afumare, scuturare si periere a sectiunilor.
  Inainte de terminarea culesului la care se produce miere in sectiuni, fagurii ce nu au fost complet capaciti, se aduna si se dau spre finisare uneia dintre cele mai puternice familii care eventual se hraneste cu miere extrasa de la acelasi cules.
  Pentru ca operatiunile de recoltare si extractie a mierii sa se desfasoare in bune conditii pe tot parcursul lucrarii, apicultorii trebuie sa cunoasca pericolul de declansare a unui eventual furtisag in stupina. Lipsa unui cules, precum si aroma puternica a unor sorturi de miere (tei, coriandru, floarea-soarelui, izma etc.), favorizeaza posibilitatea declansarii furtisagului.

 • Prin mentinerea cuibului familiilor de albine, descoperit un timp cit mai scurt, evitarea raspindirii picaturilor de miere prin scurgerea din faguri pe stupi sau in jurul acestora, acoperirea fagurilor goi, a hranitoarelor, vaselor sau altor obiecte cu miere sau cu miros de miere in stupina, precum si prin verificarea etanseitatii inchiderii fiecarui stup se pot evita cauzele principale ce provoaca furtisagul in stupina.
  Dupa cum rezulta de mai sus, masurile de prevenire a declansarii furtisagului in stupina constau in insa in constiinciozitatea apicultorului in executia lucrarilor de recoltare a mierii.