Finantare 2014 - 2020

Introducerea matcilor

 Daca o sa intrebati orice stupar "batran" care e cheia apiculturii o sa va raspunda "matcile taica,matcile".Afirmatia e perfect adevarata daca stam sa ne gandim ca viitorul unei familii este strans legat de matca.O matca valoroasa asigura o descendenta de calitate si de aici rezulta toate:productia de miere,blandetea albinelor, apetitul mai mare sau mai mic pentru roit,starea sanatatii si toate celelalte insusiri biologice mostenite genetic.Exista diferite criterii de apreciere a unei familii de albine(parca am mai vorbit de ele) si de aceea o selectie intinsa pe 3-4 ani da rezultate foarte bune,dar din pacate nu toti apicultorii o pot face.O treaba buna se obtine insa si tintind spre obiective mai mici,cum ar fi producerea matcilor in stupina propie dupa un plan bine stabilit si folosind tehnologii sigure.In aceasta sectiune vom trata urmatoarele subiecte :
  - cresterea controlata a matcilor de calitate ; imperecherea matcilor in nuclee ; introducerea matcilor in familiile de albine.

Iernarea matcilor

Iernarea matcilor de rezerva
Necesarul de matci de rezerva intr-o stupina bine administrata este de 10-15% din numarul de familii. O sa avem nevoie de aceste matci pentru a le inlocui pe cele care au pierit din anumite motive sau pentru a forma in primavara familii temporare. Iernarea in nuclee adapostite langa familia de baza. Aceasta metoda este poate cea mai facila si mai larg folosita de catre apicultorii amatori.Iernarea se poate face atat intr-un stup orizontal cat si intr-un corp Dadant, ambele sisteme fiind la fel de bune. In luna septembrie, sau chiar de la inceputul lui octombrie daca conditiile ne permit, langa o familie de baza se aseaza un nucleu din 3-4 rame cu matca pe care dorim sa o iernam. Nucleul gazda contine o cantitate de 400-500 g albina si 5-6 kg miere de calitate. Familia de baza este despartita de nucleu printr-o diafragma etansa (fig.1), iar la sosirea vremii nefavorabile se vor impacheta cu materiale izolatoare. Pe tot parcursul iernii apicultorul trebuie sa faca 2-3 controale auditive, pentru a vedea cum se comporta albinele.

Metoda Miller

In paginile acestui site am expus mai multe metode de crestere,unele mai simple,altele mai complicate.Pentru a veni in ajutorul apicultorului incepator o sa aprofundam o metoda (deja expusa),care poate reprezenta un punct de plecare.Aceasta metoda simpla este metoda Miller si poate asigura tot necesarul de matci intr-o stupina de pana in 50 de familii de albine.Bineinteles numarul matcilor obtinute poate fi mult mai mare insa se presupune ca odata cu cresterea numerica a stupinei trebuie abordate alte cai. Alegem din stupina o familie cu performante mari,a carei matca ne-a multumit.La inceput,pentru apicultorul cu un numar mic de stupi,operatiunea nu poate da mari batai de cap.Din aceasta familie vom trage noi matci. Pregatim familia in felul urmator : scoatem toate ramele cu puiet si le distribuim in mai multi stupi , avand grija sa nu ridicam si matca odata cu ramele.

Obtinerea matcilor

Conditii generale
Stupinele sunt in stationar,amplasate pe mai multe vetre. Pastoralul si cresterea matcilor fiind doua lucrari care nu se impaca si avand in vedere conditiile locale s-a preferat aceasta formula. Singurele deplasari sunt cele de la salcam (ocazionale). Locatia stupinelor este in zona central-subcarpatica a Moldovei si asigura un cules lung si de intensitate mica (faneata), sursele de polen fiind asigurate constant. Perioada de crestere a matcilor este cuprinsa intre 15 mai si 30 iulie.

Unelte si utilaje folosite
Stupi orizontali 16 rame ; izolatoare rama cu gratii Hanneman ; diafragme de separare cu fereastra de 200 cm patrati, acoperita cu gratie Hanneman ; rame de crestere cu hranitor si un leat ; sablon confectionat botci artificiale 1-5 capete ; dopuri port-botci ; lanteta transvazare ; nuclee imperechere 2-3 faguri.

Metoda fara transvazare

Albinele sunt puse in situatia de a creste matci in trei cazuri :

- Roirea naturala. Este unica cale prin care familiile de albine se inmultesc in mod natural. Acest fapt duce nu numai la o simpla crestere de matci, ci si la o divizare a lor in 2,3,4 noi familii(roiuri). Se poate ajunge ca prin roirea consecutiva, familia de baza sa dispara. In urma pregatirii procesului de roire naturala, rezulta un numar variabil de botci (30-50 buc.), functie de puterea familiei si de apetitul acesteia pentru crestere, botci care sunt pozitionate pe extremitatile fagurilor.

- Schimbarea linistita a matcii. Sunt o serie de familii de albine la care instinctul de roire este mult atenuat. Aceste familii se comporta un pic ciudat daca se ia in considerare comportamentul celorlalte. Puse in situatii favorabile roirii, acestea se vor multumi sa-si schimbe linistit matca, cele doua matci convietuind chiar impreuna cateodata, insa divizarea ulterioara(roirea)nu se produce. Pentru schimbarea linistita a matcii, albinele cladesc un numar mic de botci(3-5 buc.), pe marginile fagurilor.