Finantare 2014 - 2020

Roirea naturala

In mod obisnuit intre 25 mai si 1 iulie, familii de albine ajung la dezvoltare maxima, cand se declanseaza si instinctul de roire, perioada ce corespunde tocmai cu culesul de zmeura, faneata si tei.

Deoarece in perioada de pregatire a familiilor pentru roire albinele devin inactive, iar pe timpul culesului, in urma roitului, populatia scade simtitor, recolta de miere este compromisa. Familiile de albine care se pregatesc pentru roire se recunosc prin faptul ca isi reduc simtitor activitatea de zbor si depozitarea a nectarului si polenului, inceteaza cladirea fagurilor artificiali, cladesc numeroase celule de trantor si botci, matca inceteaza ouatul, astfel suprafetele de puiet necapacit se reduc treptat, pana cand acesta dispare complet iar aparitia de oua in botci reprezinta “semnalul” declansarii roitului, respectiv intrarea familiei de albine in “frigurile roitului”.

 

Alte semne ale roitului maid au stupii atunci cand “lasa barba”, adica nu mai au unde sa depuna nectar, isi reduc munca si se aglomereaza pe peretele din fata al stupului. Cel mai caracteristic semn este insa intinderea puietului pe faguri pana la partea cea mai de jos si peste tot, lasand neocupati doar fagurii din marginile cuibului.

Metinerea familiilor in stare activa se realizeaza prin aplicarea urmatoarelor masuri:

-dotarea familiilor de albine cu matci tinere din suse cu instinct de roire diminuat

-mentinerea in interiorul stupului a unei temperaturi optime si a unui echilibru biologic normal.

In general matcile tinere si cele care provin din familii neroitoare au o capacitate de producere a “substantei de matca” mult mai mare, ceea ce contribuie la inhibarea dezvoltarii ovarelor albinelor lucratoare si prevenirea roitului. “Substanta de matca” este recoltata de albine prin lins de pe corpul matcii si difuzata tuturor albinelor prin schimbul de hrana care are loc in familiile de albine.

Temperatura optima din interiorul stupului se mentine prin:

-intretinerea familiilor de albine in stupi de mare volum,

-deschiderea maxima a urdinisurilor,

-marirea la timp a volumului stupilor prin largirea cuiburilor cu faguri goi sau faguri artificiali,

-prin atasarea de magazii sau corpuri suplimentare,

-prin recoltarea ramelor cu miere si inlocuirea lor cu faguri goi in cazul cuibului “blocat”,

-inversarea corpurilor la stupii multietajati pentru a muta corpul cu botci “insamantate” pe fundul stupului sau prin intercalarea de faguri goi intre ramele cu puiet capacity,

-cat si prin asezarea stupilor la umbra.

Mentinerea unui echilibru biologic intre numarul albinelor doici si cantitatea de puiet tanar ce trebuie hranit reprezinta o alta masura importanta pentru mentinerea familiilor in stare active si echilibrarea populatiei intre familiile de albine.

Echilibrul biologic normal este cand unei larve ii revin 3-4 albine doici. Cand numarul doicilor depaseste aceasta limita, apare un surplus de doici care nu isi pot valorifica laptisorul, fapt pentru care este consumat de albine ceea ce determina o hipertrofie ovarian si modificari de comportament, concretizate prin aparitia instinctului de roire. In aceasta situatie, pentru a impiedica eclozionarea unor noi generatii de albine tinere, se ridica saptamanal cate un fagure cu puiet gata de ecloziune si se introduce in familii slabe, iar de la acestea se dau in schimb rame cu oua si puiet tanar pentru hranire. Datorita numeroaselor interventii, acest procedeu este aplicabil numai in stupinele cu un efectiv redus de familii de albine avand totodata inconvenientul ca nu permite efectuarea selectiei familiilor valoroase. In stupinele mari unde plin aplicarea complexului de masuri amintit anterior nu s-a reusit mentinerea activa a familiilor de albine este necesar a se forma in corpul superior al stupului multietajat un roi de albine tinere care in timpul culesului cu familia din care a provenit sau se mentine ca familie ajutatoare.

De retinut este faptul ca suprimarea periodica a botcilor cu larve nu impiedica roitul ci din contra mareste perioada de inactivitate a familiilor de albine.