Finantare 2014 - 2020

Obtinerea laptisorului de matca

Alexandru Vartolomei
~ Extras din "Revista lunara de stiinta si practica apicola - APICULTURA" - editia martie - 1985 ~

Recoltarea laptisorului de matca, produs apicol atat de solicitat, este la indemana oricarui apicultor, cu stupi putini sau multi.

Au fost prezentate o serie de metode de recoltare, toate avand in vedere producerea de laptisor de matca in stup sau prin orfanizare.

Prin metoda cu matca in stup se scoate o cantitate mica de laptisor, in schimb activitatea coloniei nu se dezorganizeaza ca in cazul orfanizarii.

Prin orfanizare, colonia poate fi considerata ca scoasa din productia pe sezonul respectiv.

Ceara de albine

In antichitate se credea ca ceara este recoltata de albine din florile unor plante renumite in producerea cerii cum ar fi mirtul, trifoiul, maslinul.

Chiar Aristotel era de aceasta parere, considerand ca ceara provine din flori si din lacrimile care se preling din scoarta copacilor, iar propolisul il considera o varietate de ceara purificata. Reaumur sustinea, ca ceara este excretata de albinele lucratoare prin tubul digestiv, iar Swemerdan si altii se pare ca luau drept ceara ghemotoacele de polen de pe picioarele albinelor. Multa vreme nu a existat un punct de vedere unitar privind originea cerii. Cunoscutul chimist francez M. Maker in al sau Dictionar chimic scria: „Ceara este o substanta rasinoasa solida, culeasa de albine din plante".