Finantare 2014 - 2020

Matci Carnica (Apis Mellifera Carnica)

Continuam prezentarea feedback-ului nostru despre rasele utilizate cu una dintre cele mai populare rase—Carnica (Apis Mellifera Carnica).Provenienta exemplarelor testate si utilizate de noi este Slovenia, care este tara de origine a carnicai si Austria, acolo unde albina carnica este folosita intr-o proportie foarte mare de catre apicultori. De fapt, in Europa Centrala si o parte din America, datorita anumitor calitati pe care le poseda, carnica a obtinut o pozitie privilegiata, fiind privita de multi apicultori drept cea mai buna albina. Caracteristicile pozitive cele mai proeminente ale acestei rase de albine sunt blandetea remarcabila si calmitatea pe faguri, harnicia, cel mai bun simt de orientare dintre toate rasele—pretabila pentru pavilioane apicole unde orientarea este mai dificila, rezistenta la boli a puietului, iernarea excelenta in conditii climatice dificile cu un cuib restrans si un consum redus, lungimea trompei—dupa albina caucaziana are cea mai lunga trompa, aceasta insusire fiind utila in special in culesul la trifoi, dezvoltarea foarte rapida primavara, aduce polen la temperaturi scazute, nu propolizeaza excesiv, preferand sa foloseasca ceara.

Apis Mellifera Ligustica

Continuam prezentarea raselor de albine pe care le utilizam cu Apis Mellifera Ligustica sau albina italiana. Este o rasa de albine care a patruns destul de mult in Romania, insa lipsa de omogenitate a acestei rase a creat doua tabere: una extrem de multumita si o alta care nu o apreciaza deloc. Vom incerca sa prezentam o imagine pe care ne-am format-o ca urmare a utilizarii practice a acestei albine. Credem in faptul ca o opinie poate fi formata corect atunci cand exista informatie si argumente. In primul rand, trebuie sa spunem ca in cadrul acestei rase exista cateva subvarietati care se deosebesc in mod clar. Din punct de vedere al productiei de miere, cat si al reproductiei, cea mai buna pentru zona noastra si nu numai s-a dovedit a fi varianta de albina italiana mai inchisa la culoare care provine din regiunea Alpilor Ligurici—zona de nord-vest a Alpilor Italieni.

Introducerea matcilor

Operaţia se poate face utilizând o botcă selecţionată căpăcită, o matcă virgină (metodă care dă rezultate de multe ori negative), sau o matcă gata împerecheată (cea mai recomandabilă). Atunci când se introduce o nouă regină într-un stup, chiar dacă colonia este orfană, fără anumite precauţii albinele omoară de regulă regina străină. Introducerea se face de obicei plasând regina într-o cuşcă prevăzută la ieşire cu o anumită cantitate de pastă de zahăr candi. După câteva ore (câteodată 1-2 zile) albinele consumă pasta şi eliberează regina care, între timp a fost hrănită de albine prin sita cuştii, făcându-se schimbul de feromoni necesari pentru acceptarea ei de către albine.